facebook linkedin tel mail address rasoander mouse scroll-down arrow-left arrow-right arrow-down arrow-up chevron-left chevron-right chevron-down chevron-up search
Írj nekünk!

Büszkén vállaljuk, hogy a Ringier Axel Springer portfóliójához tartozik Magyarország piacvezető divatmagazinja, a GLAMOUR is. A brand jóval túlmutat egy megszokott online és print divatmagazin kvalitásain. A GLAMOUR-napok végére a legtöbb fővárosi üzlet egy kifosztott ruhatárolóhoz hasonlít.

Kevesen tudják, talán nem is gondolták volna, hogy a magazin brandjének legtöbbet hivatkozott eseménye (marketingstratégiai alapköve) a GLAMOUR-napok kuponos bevásárlóünnep magyar találmány. Nem külföldi best practiseket tanulmányozva kezdtek bele a hatalmas akcióba, hanem ők formálták az ideát valósággá. A kuponos hétvége kiötlője Maróy Krisztina, aki 2004. óta főszerkesztője a GLAMOUR magyarországi kiadásának.

A magazinos-kuponos vásárlás ötletét ezután más lapok is átvették (pl. Joy-napok), sőt külföldön is erős érdeklődést váltott ki. A ragadós példa leginkább Németországban, Hollandiában és Romániában kezdett hódító körútba. Manapság már a legtöbb GLAMOUR-országban megtartják. A kuponos vásárlásnak, mint akcióra serkentő marketingeszköznek a GLAMOUR-napok megjelenése előtt nem is volt komoly előzménye Magyarországon.

Az akció, amelyet évente kétszer rendeznek meg, hatalmas forgalmat generál a boltokban, évről-évre, eseményről-eseményre egyre többen csatlakoznak hozzá. Olyan eseménnyé vált, amely átírja a magyar fogyasztó bevásárlási szokásait, újrarendezi bevásárló kalendárját és a boltok és üzletek eladási statsiztikáit is.

A cél elsősorban az volt, mint minden GLAMOUR-os eseménynél (pl Women of The Year, Glammies), hogy a fogyasztó ajándékban részesüljön kedvenc magazinjától, és egyfajta közösségi élményben találja magát, ahol ráadásként az ő igényeire szabott ajándékfüzetet kap szeretett márkájától. Ez a fajta emberközpontú, személyes hangvételű olvasó-szerkesztő, fogyasztó-tartalomelőállító attitűd amúgy is fontos szerepet kap a brand mindennapjaiban.

“A GLAMOUR márka olyan tippeket ad, amit a fiatal nők könnyen beilleszthetnek az életükbe. Olyan öltözékeket, ruhákat mutatunk, amiket már este felvehetnek a partiba, vagy holnap a munkába, ami nem áll távol tőlük, hanem a sajátjuknak érzik. Legfőbb szándékunk a nők életének szebbé, tartalmasabbá tétele. Olyanok vagyunk az olvasóink számára, mint a legjobb barátnők”

Maróy Krisztina
főszerkesztő

2005-ben, az első szülinapon 32 márkával indultak, 2017-ben már 270 márka akciói jelentek meg a kuponfüzetben. A vásárlási forgalom volumene már felér egy második karácsonnyal, ezt jól tudják a hirdetők is, a kuponfüzet vastagsága így eseményről-eseményre nő. A magazin eladott példányszáma ilyenkor az egekbe szökik, magazinéhség lesz úrrá a piacon, így sokan le is maradnak a hatalmas akciókról. Ezért idén már egy saját fejlesztésű applikációval is kijött a GLAMOUR, hogy immár online is könnyedén hozzájuthassunk kedvenc márkáink akcióihoz.

A GLAMOUR-napok akkora húzónév lett a piacon, hogy a hívószóra megtelnek a bevásárlóközpontok és bevásárlótáskák az országban. Észrevehető egyfajta hasonlóság az amerikai Black Friday-jel is. Az, hogy a GLAMOUR-napok mennyire a magyar fogyasztói társadalom egyik legnagyobb eseménye lett (kialakult egy fogyasztói csoport, akik a két kuponos napra készülnek egész évben), mi sem jelzi jobban, minthogy komoly kutatások vizsgálták a vásárlói szokásokat ezen a napon. A jelenség az akadémikusok érdeklődésének homlokterébe került az elmúlt években.

A GLAMOUR-napok előtti héten lázban ég a GLAMOUR online is, ilyenkor érkezik az oldalra a legtöbb látogató. Adwords, Facebook és Instagram hirdetések, promóciós posztok mellett a RAS portfólió egész hálózatát, amellyel 2,7 millió online olvasót érünk el, használjuk az esemény népszerűsítésre (cross-promotion; display megjelenés keretében 11 millió AV-t pörgettünk ki az eseményre).

Mi pörgeti még a forgalmat? A márkák a kuponos forma mellett szívesen vásárolnak natív megjelenéseket is a portálon, hogy népszerűsítsék termékeiket, elsősorban azokat a darabokat, amelyeket a kuponokkal is meg lehet majd vásárolni a shopping-ünnepen. A natív cikkeket a divathoz és szépségápoláshoz itthon és nemzetközi szinten is nagyon jól értő szerkesztők gyártják, akik alaposan feldolgozzák az adott témát, figyelemfelkeltő, esztétikus formában prezentálják azt az új trendekre érzékeny olvasóknak. Hiszen, mint tudjuk:

„Az esztétikum keresztül jut az információs zűrzavaron”

Bernd Schmitt-Alex Simson-Tom Peters

Erre a GLAMOUR a legékesebb példa.

 

Online ajánlatkérés 10 perc alatt!