facebook linkedin tel mail address rasoander mouse scroll-down arrow-left arrow-right arrow-down arrow-up chevron-left chevron-right chevron-down chevron-up search
Írj nekünk!

A keresőoptimalizálás egy folyamatosan változó és megújuló terület, melynek pontos receptjét a Google féltve őrzött titokként kezeli. A növekedő hirdetéseknek köszönhetően a keresőoptimalizálás fontossága megnő, hiszen nagyobb lesz a verseny a legjobb helyezésekért.

Nézd meg, mik azok a szempontok, melyek alapján a Google rangsorol, és amiket akár azonnal tudsz javítani!

1. Megfelelő kulcsszó kutatás

Lerágott csont, de a SEO egyik alapja, hogy tudjuk, milyen kulcsszavakra szeretnénk helyezést elérni. Érdemes átgondolni, mire optimalizáljuk weboldalunkat, mert egyszerűbben érhetünk el eredményt “long-tail” kulcsszavakkal, mint a rövid, kompetitív társaival szemben. Tegyük fel, van egy arckrémeket forgalmazó webáruházunk, és lehet, hogy az “arckrém” szóra többen keresnek, viszont nem biztos, hogy mindenki vásárolni akar, ráadásul sokkal nehezebben érünk el első oldali helyezést. Ellenben, ha a “hidratáló arckrém érzékeny bőrre” optimalizálunk, biztos, hogy kevesebb keresés lesz rá, azonban kisebb a verseny, és nagyobb arányban fognak vásárolni az innen érkezők.

2. Releváns, jó minőségű és optimalizált tartalom

Habár a Google titokként kezeli a nagyságrendileg 200 paramétert, amely alapján értékel egy weboldalt, egyik biztos pontja a releváns, jó minőségű tartalom.

Több szempontból is érdekes:

  • Több időt töltenek az oldalon, ha releváns a tartalom: a Google értékeli, ha sok időt tölt a látogató egy-egy oldalon
  • Folyamatosan frissül: ami azt mutatja, hogy folyamatosan dolgoznak rajta, és sok munka van benne, tehát nagyobb eséllyel tekinthető egy szakmailag hiteles weboldalnak
  • Egyéni tartalom: az előző pont is akkor érdekes, ha egyedi a tartalom, a tartalom duplikáció komoly büntetést vonhat maga után
  • Természetes link-vonzó képesség: lehetne írni, hogy ez az egyik legfontosabb szempont, de egyik sincs meg a másik nélkül hosszú távon
  • Kulcsszavak gyakorisága: lásd a következő pontban

A kiemelkedő tartalommal járó megosztásoknak vállalkozásod biztos hasznát fogja venni, most először ismerte el a Google, hogy számít a közösségi médiában betöltött szerep is.

3. Kulcsszavak sűrűsége 

Amennyiben oldaladat kulcsszavak indokolatlan használatával próbáltad előnybe juttatni, optimalizáld! Vannak olyan adatok, ahol érdemes megjeleníteni a kulcsszavakat: URL, cím, meta-title, meta-description, első bekezdés, illetve 1-3%-nál ne legyen nagyobb a kulcsszó sűrűség. Ha indokolatlanul sokat használjuk őket, a keresőrobotok jutalmazás helyett inkább büntetnek és hátrébb sorolnak.

4. Oldal betöltési sebesség

Nagyon fontos, hogy az oldalad optimalizálva legyen a sebesség szempontjából is. A Google számára nagyon fontos szempont, hogy az oldal gyorsan töltődjön be, de természetesen más okok miatt is releváns tényező. Ide kattintva ellenőrizheted oldalad sebességét.

  • konverzióromlás
  • ügyfél-elégedettség romlás
  • kevesebb megtekintett weboldal
  • megnövekedett bounce-rate

Ezek az egy másodperccel lassabb oldal következményei, és azok az információk, melyeket figyel a Google. Így, egy lassabb betöltődésű oldallal nem csak a felhasználói élmény romlik, a keresőoptimalizálás terén is sokat veszíthetünk.

Mivel ez a cikk nem a teljes technikai oldal bemutatásáról szól, később fejtjük ki, mivel lehetne gyorsítani az oldalt.

5. Képoptimalizáció

Előző pontban megemlítettük, hogy a képoptimalizáció fontos szerepet játszhat az oldal gyorsításában, de nem csak a betöltődési sebességet növelhetjük a megfelelő fotók feltöltésével, a keresőrobotok számára is könnyebbé tesszük az indexelhetőséget. Ezt a kép nevének optimalizálásával, alt-text megadásával, leírás, cím és felirat megfelelő szövegezésével teheted meg.

6. Formázás

Senki nem szeret egy egybefüggő szöveget, tördelések és tagolások nélkül végigolvasni. Áttekinthetetlenné válik, így romlik a ügyfélélmény. Állítsunk be header tag-eket, így sokkal olvashatóbb és használhatóbb lesz az oldal, továbbá a Google erősebb kulcsszavakként tekint a H1-H6 tag-ekben lévő kulcsszavakra.

ras-oander-marketing-seo-online
Teljeskörű SEO szolgáltatással elért RAS-Oander eredmény kulcsszó-helyezésre

7. Kimenő linkek

Az oldalról kifelé mutató link sok esetben csökkenti a konverziót, azonban SEO szempontból szükséges eszköz. A hitelességünket növeljük, ha olyan oldalra linkelünk, aminek hasonló a témája a mienkhez, illetve kedvezhetünk a látogatóknak, akik tovább olvashatnak a témában, ha átkattint a linkelt oldalra.

Fontos, hogy ezek az oldalak sose vezessenek 404-es oldalra, mert az elavult linkek negatívan befolyásolnak. Vigyázzunk a kimenő linkek mennyiségével, ne vigyük túlzásba őket!

8. Vizuális eszközök

Különböző vizuális eszközök – képek, videók, slideshow-k, podcastok – változatossá tehetik és gazdagíthatják a tartalmat, így széleskörűen biztosítva a látogatók számára az információt.

A keresőrobotok számára ezek a minőségi tartalom jelét mutatják, elvégre, dolgoztunk vele, interaktívvá tettük tartalmunkat, olvashatóbb, és még jobban is néz ki. A videós tartalom jelentősége az utóbbi időben jelentősen megnőtt, jelentős konverziónövelő hatása is van a keresőbarát jellege mellett.

9. Elavult linkek

Fentebb kiemeltük a kimenő linkek jelentőségét, azonban mind a felhasználói élményen, mind a SEO eredményeinken rontanak, hogyha ezek a linkek elavultak, és 404-es oldalra visznek. Egyrészt megkérdőjelezi az oldal relevánsságát, illetve egy elavult site benyomását fogja kelteni.

Fontos, hogy rendszeresen vizsgáljuk kimenő linkjeinket:

10. Olvashatóság

Lehet egy megfelelő iskolázottsággal rendelkező célközönségünk, nem valószínű, hogy egy doktori disszertáción szeretnék magukat átrágni. Célszerű elkerülni, hogy az emberek azonnal kilépjenek az oldalról, mert egy nehezen emészthető szöveg tárul eléjük. Variáljuk a már említett vizuális eszközöket, tördeljük megfelelően a szöveget, illetve figyeljünk oda a nyelvezetre, a helyesírást is figyelembe veszi a Google!

11. Kapcsolat oldal

A kapcsolat oldal jelentősége ügyféloldalon egyértelmű: kérdés esetén tudják, kihez lehet fordulni. A Google pedig megbízhatóbb oldalként tekint ránk, ha megadjuk a lehetőséget, hogy elérjenek minket. Az email cím mellett megjelenített telefonszám tovább erősíti a vásárlók bizalmát, ezt a szempontot se felejtsük el!

12. Oldal navigáció

Az általános forgatókönyv, ha egy látogató nem találja, amit keres, akkor elhagyja az oldalt, ami magasabb bounce-ratehez, alacsonyabb dwell time-hoz, és kevesebb számú page view-hoz vezet.

A megfelelően kiépített szerkezeti struktúra segíthet a látogatónak könnyebben megtalálni, amit keres, ezáltal valószínűleg visszatérő felhasználóként üdvözölhetjük legközelebb – amivel szintén javíthatunk SEO helyezésünkön.

Javasoljuk, hogy ne legyen több, mint 3 kattintás eljutni bárhova is az oldalon.

13. Mobil-optimalizáció

A felhasználók közel 80%-a már elsődleges mobilról végzi a keresést, így Google és konverziós szempontból is fontos, hogy mobilra optimalizált legyen oldalunk. A 2017-es hivatalos Google kiadványban kiemelt szerepet kapott a weboldalak reszponzivitásának fontossága. A Google Mobile Friendly Tester egy megfelelő eszköz arra, hogy megnézzük, reszponzív-e az oldalunk.

Magento és WordPress mobil optimalizálása
A LifeT!LT és LifeT!LTStore WordPress és Magento 2 optimalizálását az Oander végezte el

14. Közösségi oldal

A közösségi oldalakon való szereplés már annyira természetes és alapértelmezett lett, mint egy letisztult, szép weboldallal rendelkezni. Kötelező jellegűvé vált az aktív jelenlét, és az információ-megosztás.

A Google tanácsa, hogy ne hirdessünk minden, apró és jelentéktelen tartalmat, hanem a fontosabbakra koncentráljuk. Továbbá ne menjünk bele irreleváns és hamis link cserékbe!

15. Kulcsszavak sűrűsége

A kulcsszavak sűrűsége természetesen egy olyan szempont, amelyet vizsgálnak a keresőrobotok, hiszen erre épül. Gyakori hiba volt, és még most is, hogy egy-egy kulcsszót akár indokolatlanul is beszúrják különböző helyekre.

1-3% között ajánlott használni a fő kulcsszavunkat. 

16. Robots.txt

A domain.hu/robots.txt az alapértelmezett, melyet fejlesztőkkel, vagy különböző plugin-ekkel tudunk változtatni, de a Google Search Console a root domainhez kapcsolja automatikusan. Ezzel utasítjuk a keresőrobotot, hogy mi az, amit ne indexeljen.

17. Sitemap.xml

A sitemap segít a keresőrobotoknak feltérképeznie a honlapod azáltal, hogy megmutatja, hogy milyen oldalak vannak a weboldaladon. Ha létrehozol egy ilyet, a keresőnek csak annyi feladata lesz, hogy gyorsan átfutja a sitemapet, és azonnal látja van-e változás a linkjeid listáján. Fontos, hogy rendelkezzünk oldaltérképpel, hogy a site-unk folyamatosan frissülő legyen.

A Google ezt is domain.hu/sitemap-ként kezeli alapból, viszont a Search Consoleban megadhatjuk máshova is, de fontos a kiterjesztése.

Összefoglalás

Ez a poszt csak egy átfogó, pár pontos SEO checklist volt, azaz ennek még bőven a többszöröséről lehet írni, és fogunk is. Fontos megjegyezni, hogy a SEO egy türelemjáték. Azonnali eredménye nem feltétlenül számottevő, de hosszútávon az egyik leghatékonyabb és legfontosabb marketingeszköz a keresőoptimalizálás.

Fontos továbbá megjegyezni, hogy releváns backlinkek szerzése nélkül nem megy. Anélkül nem fogunk számottevő javulást elérni.

Online ajánlatkérés 10 perc alatt!